تاریخ: ۱۳۹۷/۱۰/۸
گزارش اقدام (شماره ۳- آذر ۹۷)؛ به امید روزهایی روشن…
آذر، ماه پر تب و تابی بود. از بازگشت دوباره زلزله به کرمانشاه تا آتش سوزی مدرسه زاهدان و… کمی اوقات مان را تلخ کرد اما آخرین ماه پائیز شیرینی های خاص خودش را هم داشت که نویدبخش آینده ای بهتر است. با بلندترین شب سال آذرماه را به پایان بردیم به امید روزهایی روشن برای جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران. گزارشی که پیش روی دارید، خلاصه ای از برنامه ها و فعالیت های آذرماه سال جاری است.
آذر، ماه پر تب و تابی بود. از بازگشت دوباره زلزله به کرمانشاه تا آتش سوزی مدرسه زاهدان و… کمی اوقات مان را تلخ کرد اما آخرین ماه پائیز شیرینی های خاص خودش را هم داشت که نویدبخش آینده ای بهتر است. با بلندترین شب سال آذرماه را به پایان بردیم به امید روزهایی روشن برای جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران. گزارشی که پیش روی دارید، خلاصه ای از برنامه ها و فعالیت های آذرماه سال جاری است.

کرمانشاه روی خط زلزله
لرزش زمین در کرمانشاه تمامی ندارد. در آذرماه زلزله ۶٫۳ ریشتری کرمانشاه دوباره لرزه ای به جان ما و مردم کرمانشاه انداخت. اگرچه ارزیابی های اولیه خوشبینی هایی را برای عبور از این بحران ایجاد کرده بود اما سریعا خودم را به مرکز هماهنگی عملیات سازمان امدادونجات رساندم تا اطمینان بیشتری برای ارایه خدمات به آسیب دیدگان احتمالی بیابم. خوشبختانه گزارش های اولیه همگی حاکی از هماهنگی کامل میان دستگاههای اجرایی داشت و لحظه به لحظه اگرچه بر تعداد مصدومان اضافه می شد اما گزارش های ارزیابان نشان می داد از خسارات گسترده خبری نیست. با این حال استان های معین و تمامی شعب هلال احمر کرمانشاه به حالت آماده باش درآمدند تا همان خسارات جزیی در برخی از روستاها هم تحت پوشش خدمات امدادی قرار بگیرد.
خوشبختانه زلزله بزرگی که اگر در هرجای دیگر کشورمان رخ می داد، می توانست تلفات جانی و مالی بسیاری ایجاد کند، در کرمانشاه به دلیل آمادگی مردم و ارتقا زیرساخت های منطقه بدون هیچ گونه تلفات و خساراتی به خیر گذشت. با این حال مسئولان ارشد کشور بازهم از همراهی و همدلی با مردم دریغ نکردند. چندروز پس از این زلزله جناب آقای جهانگیری، معاون اول رییس جمهور را برای بازدید از منطقه همراهی کردم. ارزیابی محیطی از شرایط منطقه سطح بالای رضایت مردم و عملکرد هلال احمر در ساعات اولیه را بخوبی نشان داد.
دوباره سمنان
یک هفته بعد از سفر به سمنان و افتتاح برخی پروژه ها در اواخر ماه گذشته، سفر استانی رییس جمهور به استان سمنان انجام شد و همراه با برخی از اعضا هیات دولت رییس جمهور را در سفر به استان زادگاهش همراهی کردم. از جمله برکات سفر ایشان به آنجا برای جمعیت هلال احمر اختصاص سی میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل و تجهیز پایگاههای امدادی بود که کمک بسیاری به رفع کمبودهای موجود برای افزایش سطح خدمات در آن استان راهبردی می کند.
در سفر رییس جمهوری به سمنان برنامه های مهمی هم برگزار شد که توفیق حضور یافتم از جمله مراسم روز دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی سمنان و اجلاس سراسری نماز که با قرائت پیام مقام معظم رهبری آغاز شد.
از رفاقت مهر جا ماندیم
سفر به استان یزد از جمله برنامه های اصلی در آذرماه بود اما متاسفانه به دلیل سفر استانی رییس جمهور به سمنان توفیق حضور در جمع داوطلبان، امدادگران و جوانان را از دست دادم. امسال مرحله نهایی مسابقات رفاقت مهر نیز در یزد برگزار می شد و برنامه ریزی های لازم برای حضور در جمع جوانان و کویرنوردی به همراه آنها نیز صورت گرفته بود. در این دوره با لغو سفر ناچارا و تنها به ارایه یک پیام تصویری خطاب به جوانان حاضر در مراسم اختتامیه اکتفا شد اما امیدوارم در دوره های آتی بتوانم در جمع پرشور جوانان هلال احمری حضور بیابم. یک سفر هم طلب هلال احمری های استان یزد، انشاالله به زودی…
همگام با امدادگران کوهستان
فهمیدن با درک کردن دو مقوله کاملا متفاوت هستند. گاهی ما چیزهایی را می فهمیم و اطلاع داریم اما درک نمی کنیم. برای درک کردن باید در شرایط مشابه با موضوع قرار بگیریم تا سختی ها و زیر و بم های کار برایمان به قول معروف با گوشت و پوست حس شود.
قطعا همه امدادگران ما در شرایط مختلف سختی کار بالایی دارند و زحمات زیادی متحمل می شوند اما بدون تردید امدادگران کوهستان به دلیل محل وقوع حوادث شرایط سخت تری به نسبت بقیه دارند و قطعا نیازمند توجه بیشتری نیز هستند. اگرچه از سختی کارشان کم و بیش مطلع بودم اما درک آن نیازمند لمس واقعی شرایط بود. به همین دلیل هم با هماهنگی های انجام شده یک شب را میهمان امدادگران کوهستان استان تهران در پایگاه کلکچال شدیم و سپس صبح زود ارتفاعات شمالی تهران را به همراه امدادگران تا حوالی قله توچال صعود کردیم. روز سخت ولی شیرینی بود و نشان داد هم به تجهیزات و ارایه خدمات جانبی بیشتری به امدادگران کوهستان احتیاج داریم و هم باید مردم را برای حضور مناسب در شرایط کوهستانی بیشتر آماده کنیم.
بدون تردید امدادگران کوهستان جمعیت هلال احمر در دنیا کم نظیرند. حوادث سال گذشته این را بخوبی اثبات کرد. امیدوارم با تجربیات انباشته از حضور در میان امدادگران عزیزمان بتوانیم شرایط بهتری را برای کار آنها در کوهستان های کشورمان فراهم کنیم.
روزی جهانی برای داوطلب
۵ دسامبر هر سال به عنوان روز جهانی داوطلب نامگذاری شده و از جمله روزهای مهم سازمان ملل شمرده می شود. شعار امسال روز جهانی این بود که داوطلبان جوامع تاب آور می سازند. هدفی مهم که اگر بتوانیم به آن جامه عمل بپوشانیم پایه های جامعه خویش را مستحکم تر می کنیم. مطمئنا سازمان داوطلبان هلال احمر با انرژی تازه و ایده های نو می تواند جهشی بلند در فعالیت های داوطلبانه چه در سطح جمعیت هلال احمر و چه در سطح کشور ایجاد کند.
امسال با روشی متفاوت سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر در همراهی با سازمان ها و نهاد های داوطلبانه دیگر این روز را گرامی داشت و اگرچه باز در این مراسم هم توفیق حضور نیافتم اما شور و هیجان آن را در گزارش های ارایه شده از آن مراسم به چشم دیدم. برنامه متفاوت دیگری نیز برنامه ریزی شده بود که می توانست حرکتی نو برای حضور مدنی داوطلبان ایرانی باشد ولی بنا به دلایلی در آخرین لحظات متوقف شد. مطمئنم داوطلبان ایرانی آن را در فرصت مناسب دیگری به خوبی اجرا خواهند کرد.
رئیس صلیب سرخ چین هنوز یادش بود…
«شن زو» نایب رییس مجلس چین برای شرکت در نشست شش کشور آسیایی در ایران حضور داشت. او همزمان سال هاست رییس صلیب سرخ چین است و در انتخابات سال گذشته فدراسیون هم توانست نایب رییس فدراسیون بین المللی هلال احمر و صلیب سرخ از آسیا شود.
آقای شن زو و هیات همراه را به دلیل فشردگی برنامه های آذرماه در بیمارستان نورافشار ملاقات کردم. رییس صلیب سرخ چین با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت پیش از دیدارمان از سازمان امدادونجات، سازمان داوطلبان و موزه صلح نیز بازدید کرده و حسابی از حجم فعالیت های جمعیت هلال احمر شگفت زده بود. بیمارستان فوق تخصصی نورافشار هم بر این شگفتی ها افزوده بود. در دیدارمان درباره بحران های منطقه ای خصوصا یمن مذاکره کردیم. آنها بسیار مشتاق بودند تا در تفاهم نامه ای مشترک سطح همکاری های فیمابین را افزایش بدهیم. همان جا نماینده های طرفین معلوم شد و آقای شن زو ضمن دعوت برای سفر به چین اظهار امیدواری کرد که در آن سفر تفاهم نامه امضا شود. از میان همه حرف های او یک نکته برای من بسیار جالب توجه بود. کسی که یکی از مردان تاثیرگذار کشور چین است همچنان به یاد داشت که حدود ده سال پیش ایران در زلزله منطقه سیچوان چین چند هزار چادر و تعدادی اقلام امدادی به آسیب دیدگان از زلزله کمک کرده است و حالا که بعد از سال ها توانسته رییس هلال احمر ایران را ببیند وظیفه خود می دانست که تشکر کند. قدرت اقدامات بشردوستانه برای نزدیکی ملت ها به همدیگر را از همین تشکر خشک و خالی رییس صلیب سرخ چین بعد از حدود ۱۰ سال می توان درک کرد. نیکی و خوبی همیشه ماندگار است.
نورافشار در مسیر تحول
بیمارستان نورافشار در چهل و پنجمین ال وقف توسط مرحوم نورافشار اکنون دوان جدیدی را تجربه می کند. با همت مدیران، خیرین و کارکنان بیمارستان بالاخره مرکز توانبخشی کودکان و سی تی اسکن آماده بهره برداری شد. به مناسبت هفته معلولین از دکتر قاضی زاده هاشمی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دعوت کردیم تا با حضور ایشان این بخش های جدید افتتاح و مورد بهره برداری قرار گیرد. مراسم با حضور وزیر محترم ودریادار سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی و همچنین حضور پرشور خیرین، خانواده های خدمات گیرنده و کارکنان به خوبی برگزار شد. خوشبختانه وزیر محترم بهداشت در این مراسم با اذعان به کمبودهای موجود در حوزه توانبخشی قول مساعد دادند که از فعالیت های گسترده جمعیت هلال احمر برای توسعه این بخش حمایت کامل می کند. امیدوارم با هماهنگی های ایجاد شده بتوانیم مراکز جامع توانبخشی را در کشور توسعه دهیم و در این زمینه بیمارستان فوق تخصصی نورافشار می تواند پیشرو و پیشگام انجام کارهای فوق تخصصی در کشور باشد.
دبیرکل تازه نفس
در آذرماه دبیرکل جدید جمعیت هلال احمر کارش را آغاز کرد. انتصاب دکتر محمودرضا پیروی با توجه به دانش تخصصی و تجربه کافی ایشان صورت گرفت و در همین مدت کوتاه فعالیت پویا و سنجیده ایشان بر این انتخاب درست صحه گذاشته است. در این میان برکناری دبیرکل سابق و استعفای دو مدیر دیگر در جمعیت هلال احمر در آخرین ماه پاییز حاشیه هایی را به دنبال داشت که تمام موارد ادعایی توسط شورای عالی جمعیت هلال احمر به عنوان یکی از ارکان مهم و مستقل این جمعیت بصورت دقیق در حال بررسی است و گزارش کامل آن از طرف شورا ارایه خواهد شد. در هر حال سرمایه ۹۵ ساله جمعیت هلال احمر متعلق به شخص من یا هیچ فرد دیگری نیست و همه وظیفه داریم و باید در جهت حفظ و افزایش این سرمایه اجتماعی بکوشیم.
آتش بر جان سیستان و بلوچستان
اواخر آذرماه خبر دیگری از سیستان و بلوچستان کام مان را تلخ کرد. چهار کودک ایرانی در مدرسه ای در زاهدان به دلیل آتش سوزی ناشی از وسایل گرمایشی ناایمن جان خود را از دست دادند و همه ایران را داغدار کردند. مصیبت آنقدر دردآور بود که از دبیرکل جمعیت هلال احمر درخواست کردم با حضور در مراسم ختم آن عزیزان هم مصیبت وارده را به خانواده های داغدار تسلیت بگوید و هم رایزنی های اولیه را با وزارت آموزش و پرورش و مقامات استانی برای مشارکت جمعیت هلال احمر برای تجهیز تمامی مدارس ابتدایی دولتی آن استان به وسایل گرمایشی استاندارد را انجام دهد. انشاالله با همکاری آموزش و پرورش بتوانیم حداقل در آن استان محروم از حوادث مشابه دیگری پیشگیری کنیم.
بدون تردید جمعیت هلال احمر در این حوزه وظیفه سازمانی ندارد اما همانگونه که در ماجرای بحران کمبود آب شرب در آن استان مداخله کردیم و با طرح نذرآب به یاری همکاران مان در وزارت نیرو شتافتیم تا آلام مردم آن دیار کمی تسکین بیابد، در این زمینه هم وظیفه انسانی مان اقتضا می کند به همکاران مان در وزارت آموزش و پرورش کمک کنیم تا حتی المقدور از تکرار حوادث مشابه جلوگیری شود. خوشبختانه در جلسه ای مشترک با حضور جناب بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش و دکتر پیروی دبیرکل محترم توافقات خوبی در سیستان و بلوچستان انجام شد و به زودی با انعقاد تفاهم نامه ای میان طرفین این طرح را در آن استان محروم کشور به سرانجام می رسانیم.
سفیر اتریش و یک تجربه مشترک
حوالی سال ۲۰۰۱ در یکی از بیمارستان های معروف شهر گراتس در جنوب اتریش دوره فلوشیپ جراحی اندوسکوپی سینوس و بینی را زیر نظر پروفسور اشتامبرگر یکی از استادان معروف این رشته در دنیا می گذراندم. اکنون و حدود بیست سال بعد وقتی در دیدار با استفان شولتس سفیر اتریش در ایران خاطرات آن سال ها را بازگو کردم متوجه شدم که او یکی از فرزندانش را در همان بیمارستان محل تحصیل من به دنیا آورده است. مطمینا آن زمان نه او می دانست روزی سفیر اتریش در ایران می شود و نه من می دانستم رییس جمعیت هلال احمر خواهم شد. زندگی پیچیده آدم ها گاهی به همین سادگی با هم گره می خورد.
خوشبختانه دیدار با سفیر اتریش در ساختمان صلح و مذاکرات صورت گرفته پس از برگزاری کارگاه چهار روزه آموزش جست و جو و نجات شهری که با همکاری سفارت اتریش و اوچا برگزار شد، بسیار سازنده بود. اتریش می تواند نقطه تلاقی ما با علم روز امداد و نجات در اروپا باشد.
دیدار با نمایندگان مجلس
دیدار با نمایندگان محترم مجلس از جمله برنامه های هفتگی است که یا بصورت حضوری در ساختمان صلح انجام می شود و یا با شرکت در جلسات مختلف در مجلس شورای اسلامی دنبال می شود. در آذرماه هم توفیق ملاقات با تعدادی از نمایندگان را یافتم که در این دیدارها بحث و تبادل نظر پیرامون موضوعات و مسائل مختلف فیمابین صورت گرفت. همچنین در جلسه کمیسیون امنیت ملی در مجلس حضور یافتم که فرصت مناسبی برای تبیین شرایط موجود بود و نتایج خوبی را به دنبال داشت.
چه زود یادمان رفت!
۲۹ آذر در اختتام مانورهای زلزله در مدارس و خوابگاههای دانشجویی، مانور منحصر به فردی برای تمرین مواجهه با زلزله در تهران برگزار شد. درست در روزی که سال گذشته، شبش تهران ۵٫۲ ریشتر لرزید و تب و تابش کل کشور را فرا گرفت. مانور آن روز را در حالی از نزدیک شاهد بودم که یک سویش دانشجویان دختر ساکن در کوی علوم پزشکی دانشگاه تهران بودند و در سوی دیگرش دختران امدادگر هلال احمر. هر دو گروه انصافا گل کاشتند؛ تمرینی منحصر به فرد برای آمادگی بیشتر برای روزهای بحرانی.
خسته نباشید به دختران دانشجوی کشورم که سال های آینده برای خدمت به نظام سلامت خواهند کوشید و خداقوت به دختران امدادگر پرتوان و آموزش دیده هلال احمر که روز به روز برای خدمت به آسیب دیدگان و نیازمندان بر تعدادشان افزوده می شود. در این میان می ماند یک نکته اساسی: زلزله تهران را چه زود فراموش کردیم!
شب تمام یلدایی
پاییز با یلدا تمام می شود و امسال به همت داوطلبان جمعیت هلال احمر تجربه این آیین سنتی شیرینی بیشتری داشت. طرح یلدانه با شعار یلدا برای همه توانست در ۱۵۰۰ مرکز در سراسر کشور برگزار شود و افرادی که بنا به دلایل مختلف امکان حضور در شب یلدا با خانواده را نداشتند با حضور داوطلبان هلال احمری در کنار خودشان همدلی بیشتری را احساس کردند.
پایگاههای امدادی جمعیت هلال احمر هم از جمله مراکزی هستند که همیشه باید گوش به زنگ حوادث باشند و مطمئنا در این شرایط امدادگران شیفت هم مجبور هستند یلدا را دور از خانواده بگذرانند. در شب یلدا سری زدیم به امدادگران پایگاه امدادی چیتگر و لحظاتی از بلندترین شب سال را درکنار آنها گذراندیم. بعد هم راهی مرکز خیریه بهشت امام رضا(ع) شدیم، جایی که تعداد زیادی از کودکان معلول بی سرپرست در محیطی کم نظیر و نمونه در کنار هم زندگی می کنند. از حضور در این مرکز، دیدار با مدیران آن و بودن در کنار کودکان معصوم در بهشت واقعی امام رضا(ع) در شب یلدا احساس خوبی به همه ما دست داد که تا به حال کمتر تجربه کرده بودم. کار بزرگ این مرکز خیریه برای ساختن مرکزی پیشرفته برای ارایه خدمات مختلف به معلولان هم آنچنان بدیع و تازه بود که همان جا تصمیم گرفتیم تا با تجهیز بخش توانبخشی آن، جمعیت هلال احمر نیز سهمی در کاهش آلام این گروه از هموطنان عزیزمان داشته باشد.
آخرین شب پاییز را با یاد استاد عزیزم دکتر علیرضا یلدا به پایان رساندم، استاد بزرگ پزشکی درایران که سال گذشته درست در شب یلدا از میان ما رفت و حالا سالگرد فقدان اوست؛ استادی که در علم و اخلاق کم نظیر بود و من بیش از ده سال افتخار شاگردی ایشان را داشتم و همیشه از پیشنهادات و رهنمودهای استاد در تمام مسئولیت های گذشته چه درسازمان نظام پزشکی کشور و چه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی استفاده می کردم و الان افسوس می خورم که چرا بیشتر نتوانستم از محضر آن استاد بزرگ بهره ببرم؛ نام و یادش گرامی باد.