عملیات منسجم هلالاحمر و آتشنشانی مشهد در2 سیلاب جداگانه
طغیان "آل" 200 گردشگر را محاصره کرد
طغیان رودخانه منتهی به سد کارده مشهد گردشگران را در یک قدمی خطر مرگ قرار داد. این حادثه غافلگیرکننده کافی بود تا امدادگران هلالاحمر وآتشنشانان برای نجات زن و مرد و کودک گرفتار در میان سیلاب عملیات نفسگیری را آغاز کنند. با 5 ساعت عملیات منسجم نجاتگران هلالاحمر و آتشنشانی 200 گردشگر از میان گلولای و سيلاب شديد نجات یافتند.این درحالی بود که طغیان رودخانه بامداد و ظهر روز جمعه 2 تیم از امدادگران هلالاحمر را در عملیات جداگانه راهی محل حادثه کرده بود.
سیلاب اول
بامداد روز جمعه بود که 8 زن و یک مرد برای گردش شبانه راهی سد کارده مشهد شده بودند. عقربهها ساعت 30 دقیقه بامداد را نشان میداد که تلاطم رودخانه آغاز شد و سیلاب با سرعتی زیاد به سمت گردشگران هجوم برد. 9 گردشگر درحالیکه در تاریکی شب از طغیان رودخانه غافلگیر شده بودند خودروهایشان را رها کرده و به ارتفاعات پناه بردند. با مخابره این خبر به جمعیت هلالاحمر خراسان رضوی بلافاصله امدادگران راهی محل حادثه شدند. فیروز یزدانی، رئیس جمعیت هلال احمر مشهد در رابطه با عملیات امدادگران گفت: «با مخابره خبر سیلاب و طغیان رودخانه در سد کارده و گرفتار شدن گردشگران بلافاصله یک تیم 3 نفره به همراه تجهیزات نجات به محل حادثه اعزام شدند. بررسیهای اولیه نشان میداد که 8زن و یک مرد که برای تفریح به اطراف رودخانه رفتهاند با وقوع سیلاب پشت رودخانه حبس شدهاند. امدادگران هلالاحمر بلافاصله وارد عمل شدند تا این گردشگران را نجات دهند، این درحالی بود که آب به داخل 2خودروی گرفتار شدگان نفوذ کرده بود و تا فروکش نشدن آب رودخانه امکان نجات خودروها وجود نداشت. امدادگران با عملیاتی نفسگیر توانستند گردشگران را به منطقه امن منتقل کنند."
سیلاب دوم
با آغاز فصل سوم از بهار و درحالیکه انتظار کمتری میرفت تا بارانهای سیلآسا گردشگران را در برابر خطر طغیان رودخانهها قرار دهد حادثه هولناکی رقم خورد. جمعه اول خردادماه بود که خانوادههای زیادی برای تفریح و گردش به اطراف سد کارده رفته بودند. هیچکس تصور نمیکرد هوای بهاری چند دقیقه دیگر آنها را در میان تلاطم آب رودخانه قرار خواهد داد. خانوادهها در حوالی روستای آل و در ۶۰ کیلومتری مشهد به دامن طبیعت رفته بودند. عقربهها ساعت 30: 15 را نشان میداد که موج آرام رودخانه، خروشان شد. سیلاب به سمت گردشگران هجوم برد و ناگهان خودروهای پارک شده در اطراف رودخانه را بلعید. گردشگران وحشتزده به اطراف میدویدند، زنان و مردان برای فرار از سیلاب به ارتفاعات پناه بردند تا اینکه در تماسهای پی در پی با جمعیت هلالاحمر و سازمان آتشنشانی بلافاصله نیروهای امدادی راهی محل حادثه شدند.
فیروز یزدانی در رابطه با عملیات دوم امدادگران گفت: «طغیان دوباره رودخانه پس از حدود 15 ساعت از سیلاب اولیه برای بار دوم امدادگران هلالاحمر را به سد کارده کشاند. اما اینبار حادثه عظیمتری پیش روی نجاتگران هلالاحمر قرار داشت.
بررسیها نشان میداد 50 خانوار پشت رودخانه گرفتار سیلاب شدهاند. در این عملیات 3 تیم امدادی متشکل از 12 امدادگر به همراه یک آمبولانس و 2 خودروی کمکدار و تجهیزات لجنکش به محل حادثه اعزام شده بودند. امدادگران در عملیاتی سخت و نفسگیر با همکاری عوامل آتشنشانی مشهد توانستند گرفتار شدگان را نجات دهند. با این حال سیلاب دوم 3 خودرو را نیز در رودخانه فرو برده بود و امدادگران با دستگاههای کفکش توانستند آب داخل خودروها را تخلیه کنند. 2 نفر از گرفتارشدگان نیز به علت وحشت در شرایط بدی قرار داشتند که با اقدامات اولیه امدادگران هلالاحمر به نقطه امن منتقل شدند.» احمد مرندی افسر نگهبان سازمان آتشنشانی مشهد نیز در رابطه با جزییات عملیات نجات گردشگران به «شهروند» گفت: ساعت 15:30 روز جمعه در جریان طغیان رودخانه منتهی به سد کارده قرار گرفتیم. با مخابره این خبر بلافاصله آتشنشانان از 4 ایستگاه به همراه تجهیزات ویژه نجات به محل حادثه اعزام شدند. بررسیهای اولیه نشان میداد 200 زن و مرد و کودک از شهروندانی که برای تفریح به سد کارده رفته در میان سیلاب پشت رودخانه محبوس شده بودند. آتشنشانان با توجه به حجم بالای آب عملیات نفسگیری را آغاز کردند و در 2 نقطه رودخانه کارگاه (پل) نصب کردند تا گردشگران گرفتار را نجات دهند. یک خودرو پراید درون گل و لای گیر کرده بود و ماموران اعزامی تا پایین آمدن سطح آب با برداشتن باطری خودرو و انجام اقدامات ایمنی از ایجاد جرقه و آتشسوزی جلوگیری کردند. در جریان طغیان رودخانه نیز 2 خودرو پراید و ریو گرفتار سیلاب شدند که با توجه به سرعت آب به داخل سد سقوط کردند. با این حال این خودروها بدون سرنشین بودند، و با تلاش آتشنشانان و امدادگران هلالاحمر خوشبختانه این حادثه خسارت جانی در بر نداشت و عملیات امدادگران در ساعت 20:30 با موفقیت به پایان رسید.
کارده از رودخانههای فصلی خراسانرضوی به طول 66 کیلومتر از ارتفاعات جنوبی کوه هزارمسجد سرچشمه میگیرد و پس از عبور از روستاهای کارده، آندرخ، رضوان و آل در حدود 15 کیلومتری شمال غربی مشهد به هنگام پرآبی از ساحل چپ به کشف رود میپیوندد. سد 70 متری کارده روی این رودخانه ساخته شده است.