همایش اورژانسهای پزشکی در حج از صبح امروز با ارایه موضوع مدیریت اجتماعات انبوه توسط نماینده مرکز پزشکی حج و زیارت در خراسان رضوی آغاز شد.
دکتر سید مجتبی احمدی در این همایش که در سالن اجتماعات بیمارستان فارابی مشهد برگزار شد اظهار کرد: مس گدرینگ - Mass gathering - یا تجمعات انبوه نخستین بار در یک مسابقه فوتبال بعنوان بحران مطرح شد و در اجتماع عظیم حج تمتع که بزرگترین رویداد مذهبی جهان است می بایست برای سلامت مدیریت اجتماع انبوه مردمی تدبیر کرد.
وی افزود: این تجمعات انبوه انسانی می تواند بازی های ورزشی مانند المپیک ، مراسم مذهبی سالانه با حضور جمعیت زیادی از مردم (مراسم اربعین و دهه آخر صفر) ، چادر زدن بعد از سیل و زلزله و بلایای طبیعی ، مهاجرت های انبوه جمعیت های گریزان و ... باشد .
مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان رضوی ادامه داد: اجتماع انبوه زمانیست که حداقل یکهزار تا بیش از 25 هزار انسان با اهداف مشخص در زمانی محدود گردهم می آیند.
وی با اشاره به انواع اجتماعات انبوه افزود: حج یک «مگا مسگدرینگ» است که نمونه مشابه آن فقط در تشییع بنیانگزار کبیر انقلاب با حضور بیش از هشت میلیون نفر در یک مکان و محدوده زمانی روی داد.
وی افزود: زمانی یک نخ سیگار را یک بازیکن در شکاف دو صندلی در استادیوم خاموش کرد و عامل آتش سوزی در حاشیه یک مسابقه فوتبال بزرگ شد و بیش از 50 کشته ناشی از حادثه و وحشت متعاقب آن ایجاد کرد اما در گردهمایی انبوه گاهی شایعه نیز می تواند عامل آتش وحشت و ترس باشد که از تغییر رفتارهای فردی به جمعی منجر می شود.
دکتر احمدی اظهار کرد: مسافران و شرکت کنندگان می توانند بیماری های واگیردار را با خود به درون جمعیت ببرند و بنابراین در کشورهایی که دارای زیارتگاه های مذهبی بوده و زائران از نقاط مختلف دنیا برای زیارت مراجعه می نمایند امر مراقبت از بروز بیماریها در این تجمعات بزرگ انسانی اهمیت افزونتری می یابد .
نماینده مرکز پزشکی حج و زیارت در خراسان رضوی درباره اهم اقدامات، جهت مراقبت بیماری ها و کاهش عوارض بهداشتی در تجمعات انبوه انسانی اظهار کرد: تهیه لیستی از خطرات بهداشتی و ارزیابی میزان خطر و مد نظر قراردادن عناصری که می تواند در پیشگیری و کنترل بیماریهای طی آن تجمع انسانی موثر باشد میبایست انجام شود.
وی افزود: ارزیابی میزان آمادگی برای روبرو شدن با تجمع انبوه انسانی مورد نظر از جهت مسائل بهداشتی احتمالی و استمرار جمع آوری داده ها و تداوم پایش و ارزیابی میزان موثر بودن مراقبت بیماری ها در طی تجمع و آنالیز نهایی و ارزیابی نقاط قوت و ضعف برنامه مراقبت بعد از پایان تجمع یا هر دوره از تجمعات نیز از دیگر اقدامات الزامی است.
به گفته دکتر احمدی، نکته مهمی که همواره باید در تجمعات انبوه، مدنظر قرار داد آن است که بسیاری از بیماریهای عفونی کسب شده ممکن است در دوره کمون خود باشند و بعد از بازگشت زائران و مسافرین به موطن اصلی خود ، علائم بیماری ظاهر گردد.
وی توصیه کرد: گاهی لازم است تا به سرعت بتوان بیماریهای مهم واگیر را در بین جمعیت بازگشته غربالگری کرده و اقدامات بهداشتی لازم را از اوایل ورود به کشور پیگیری نمود.
مدیر عامل هلال احمر خراسان رضوی تاکید کرد: اغلب میتوان قبل از وقوع با شناسایی دقیق تهدیدها و ارزیابی خطرات مطرح شده توسط آنها به شناسایی و تجزیه و تحلیل تهدیدات و خطرها و علل آن و ارزیابی ریسک و برنامهریزی در مورد آن و همچنین رویکرد افراد ذینفع و دخیل، پرداخت.