تعداد 42 نفر از دستاندرکاران هلال احمر از استانهای آذربایجان شرقی، اصفهان و خراسان رضوی که در قالب سه تیم درمان اضطراری (BHCU) برای خدمت به مسلمانان مظلوم میانمار در منطقه مرزی بنگلادش و میانمار(روهینگیا) طی سه ماه اعزام و مستقر شده بودند در مشهد گردهمآمدند تا در کارگاهی تخصصی، درس آموخته های عملیات بین المللی بنگلادش را مطرح و تدوین و ثبت کنند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان رضوی امروز در آغاز این کارگاه که درباره ویژگی مخاطبان این طرح به نقل از نخست وزیر بنگلادش خانم حسینه ، اظهار کرد: «مظلومان آواره میانمار، قلبهای بزرگی دارند اگرچه که دستهایشان خالی است» و شما که دستگیر این دردمندان آواره شدید دلهای گشاده و مهربانی دارید که چنین خدمت بزرگی را در این عملیات ثبت کردید که امیدواریم این روحیه نوعدوستی و مهربانی همیشه در زندگی شما جاری و استمرار یابد.
دکتر سید مجتبی احمدی افزود: هلال احمر جمهوری اسلامی ایران تنها هلال احمر پذیرفته شده در ارائه خدمات واحدهای پاسخگویی اضطراری یا ERU در میان جمعیت های هلال احمر جهان است.
وی ضمن سپاس از اعتماد صورت گرفته به هلال احمر خراسان رضوی بابت انتخاب به عنوان نخستین تیم و گروه پیشرو جهت راهاندازی و استقرار سامانه درمان اضطراری در بنگلادش، ابراز امیدواری کرد: این خدمترسانی هلال احمر مصداق باقیات و صالحات محسوب شود.
وجهه بینالمللی ایران در عملیات بنگلادش
معاون بهداشت و درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر با تشکر از خدمات ارزشمند صورت گرفته در عملیات بنگلادش که آغازش توسط خراسان رضوی صورت پذیرفت گفت: این حادثه وسعت بسیار زیادی داشت و از این جهت خدمات ارائه شده در آن بی نظیر بود.
دکتر حسن صفاریه با اشاره به تجربه خدمت به حادثه دیدگان در بم در سال ۸۲ یادآوری کرد: اولین بیمارستان ویژه برای درمان اضطراری از سال ۸۳ در بم آغاز به کار کرد و پس از آن بیمارستان دوم با تجهیزات مناسب تر فعال شد.
وی افزود: موضوع خدمات واحدهای پاسخگویی اضطراری یا ERU از سال ۱۹۹۴ در جهان آغاز شده است و طی ۱۵ سال اخیر تلاشهای بسیاری در زمینه درمان اضطراری از سوی ایران و دیگر کشورهای منطقه اتفاق افتاده که شاخص و برندی برای ماست اما در عملیات بنگلادش برای نخستین بار تیمهای اعزامی ایران تحت استانداردهای فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر در بازه زمانی سه ماهه ارائه خدمت کردند.
معاون بهداشت و درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر، درباره اهمیت عملیات بنگلادش اظهار کرد: حضور تیمهای ما همزمان با عملیات امدادرسانی و خدمت به زلزله زدگان کرمانشاه بود و بدون هرگونه لطمه به سایر خدمات هلال احمر در حال حاضر واحدهای مراقبت بهداشتی پایه یا درمان اضطراری ((BHCU جمعیت هلال احمر به نوعی وجههای بین المللی یافت.
به گفته وی طبق اساسنامه هلال احمر و نیز ماده ۷۷ سند توسعه و برنامه پنج ساله هلال احمر (1396 تا 1400 ) مصوب شورای عالی ، افزایش ایمنی و ارتقای تاب آوری و موضوع پیشگیری از حوادث مطرح شده و بر گسترش توان پاسخگویی و آگاهیهای عمومی جامعه تاکید شده است
وی درباره تابآوری افزود: ارتقای آمادگی جامعه در مواجهه با حوادث احتمالی و کاهش خسارات یک ضرورت است که باید به صورت جدی پیگیری و محقق شود.
وی افزود: درحال حاضر اکثر استانهای کشور دارای سامانه بیمارستانهای سریع الاستقرار (RDH) را دارند ضمن اینکه در چهار فاز کشوری نیز بیمارستان کامل ارجاعی ( RH ) با تمام بخش های مورد نیاز درمانی را داریم.
معاون بهداشت و درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر تصریح کرد: در حال حاضر تراکم جمعیت ایران در برخی مناطق بیشتر است و بنابراین قسمت عمده ای از امکانات ما در همان مناطق تجمیع یافته که نباید باعث غفلت از سایر مناطق کشور از نظر خدمت رسانی و آمادکی برای حوادث باشد.
وی اظهار امیدواری کرد: افزایش سرمایه اجتماعی از طریق افزایش ارتباط با مردم و تفاهمنامه های همکاری با گروههای تخصصی و پزشکان به عنوان یک اولویت اصلی، محقق شود.
دکتر صفاریه افزود: حضور ما در بنگلادش اثر بین المللی ارزشمندی داشت و موجب افتخار ایران اسلامی شد و این حضور باعث پذیرفته شدن ایران در بین کشورهای صاحب این نوع خدمات استاندارد بهداشتی درمانی در جهان شد درحالیکه پیش از این از میان کشورهای پیشرفته و سرمایهدار در آسیا صرفا کشور ژاپن این موفقیت را کسب کرده بود.
نخستینهای هلال احمر در عملیات بنگلادش
دکتر افشین علیخانی مدیر کل بهداشت درمان جمعیت هلال احمر کشور نیز اظهار کرد: موضوع بهداشت و درمان، نمایشی و ویترینی نیست که بتوان به صورت سطحی از کنار آن گذشت و بنابراین این نشست برای بازخوانی، آسیب شناسی و مرور خدمات جمعیت هلال احمر، حائز اهمیت است.
وی افزود: نخستین مرتبه بود که تیمهای خواهر و برادران خدمتگزار هلال احمر ایران در یک عملیات بین المللی به صورت کامل، ظاهر شدند به طوریکه این عملیات، حتی در میان کشورهای اسلامی دیگر نیز کم نظیر بود.
به گفته علیخانی، این نخستین حضور تیمهای درمانی هلال احمر براساس استانداردهای جهانی و حتی فراتر از آن در خارج از مرزها به صورت عملیاتی و به صورت شاخص در کنار سایر تیمهای بینالمللی بود.
مدیر کل بهداشت درمان هلال احمر، افزود: از تیم پیشرو که از خراسان رضوی اعزام شد به صورت ویژه سپاسگزاریم چون نخستین تجربه بین المللی کشور در این حوزه و در این سطح بود که ظرفیت بسیار خوبی برای ما ایجاد کرد.
وی افزود: این پتانسیل در بسیاری دیگر از استانهای کشور وجود دارد و در حال حاضر هلال احمر در این زمینه به بالندگی رسیده است