از خوبیها، مهربانیها و کنشهای خوب میگوید؛ طرح ملی فرشتگان رحمت، یکی از مهمترین برنامههای جمعیت هلالاحمر در جهت تأمین و حمایت از سلامت و زندگی اقشار محروم و مبارزه با چالشهای جهانی مانند فقر، گرسنگی است. جمعیت هلالاحمر به وسیله این برنامه داوطلبانه، شمار بسیاری از امکانات مادی و مالی و کارکنان خود را برای حمایت از افراد بی بضاعت و ساکن در مناطق محروم کشور و حتی آسیبدیدگان از حادثههایی همچون زلزله را در اختیار قرار داده است. این برنامه شامل اعضای داوطلب و مددکارانی است که اختصاصا برای پاسخ به بحرانها و شناسایی نیازمندان واقعی آموزش دیدهاند و در بیش از ۴هزار خانه داوطلب عمومی و اختصاصی در تمام کشور به کار گرفته شدهاند
فرشتگانی از جنس رحمت
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر، اجرای برنامه فرشتگان رحمت، مختص به روزهای پایانیسال نیست و در طولسال به فراخور نیازهایی که در جامعه شناسایی می شود، مهربانی داوطلبانه در قالبهای مختلف اجرایی میشود؛ با این حال با نزدیک شدن به بهار طبیعت وسال نو، فرشتگان رحمت هم در ابعادی گستردهتر و سبک و سیاقی نوروزی به مردم ارایه میشود. میتوان گفت این طرح ایجاد زمینه لازم برای ساماندهی کمکهای مردمی و آغاز سونامی مردمی مقابله با آسیبهای اجتماعی در آستانه نوروز است. همه ساله به واسطه این فراخوان هوشمندانه، ظرفیتهای بیبدیل مردمی، آزاد و حجم وسیعی از امکانات و کمکها، به سمت خانوادههای نیازمند و بیسرپرست و بدسرپرست روانه میشود.
در کنار همه برنامههای امدادی جمعیت هلالاحمر، حمایت از زندگی سالم افراد آسیبپذیر جامعه نیز به منزله یک برنامه و راهبرد مهم در نظر گرفته شده و سازمان داوطلبان در این مسیر، این هدف را بهعنوان ارزشی اخلاقی دنبال میکند. ابعاد مختلف برنامههای حمایتی سازمان داوطلبان شامل سلامت جسم، روان، سلامت خانواده و جامعهای مهربان و نوعدوست که خیر جمعی در آن موج بزند، است. بدونشک رسیدن به جامعهای که همه در آن احساس خوشبختی کنند، نیاز به خیر جمعی دارد. طرح فرشتگان رحمت، زمینههای مشارکت مردم در یاریرسانی و همدلی با خانوادههای نیازمند در روزهای منتهی بهسال نو را بیش از پیش فراهم کرده است. بدین ترتیب که با اعلام فراخوان عمومی کمکهای نقدی و غیرنقدی مردم نیکوکار سراسر کشور سر جمع خواهد شد، سپس با توجه به ظرفیتهای نقدی و غیرنقدی موجود، اقلام ضروری تهیه، بستهبندی و در همین هفتههای پایانیسال به دست نیازمندان شناسایی شده میرسد.
تکریم سالمندان و افراد ناتوان
نیابت، طرحی است که جایزه صلیبسرخ جهانی را به خود اختصاص داده است؛ طرح نیابت از دیگر برنامههایی است که در طول سال به دست داوطلبان جمعیت هلالاحمر اجرایی میشود اما در روزهای ابتداییسال نو، رنگ و بوی دیگری پیدا میکند. موضوع طرح، کرامت سالمندان، معلولان و جانبازان و در کل افراد ناتوان است. داوطلبان به منازل آنها مراجعه میکنند و در انجام کارهای روزمره آنها کمک میکنند. بروز و ظهور طرح نیابت در طرح نوروزی و نزدیک شدن به عید بیشتر میشود. تبیین و نمایش نقش هلالاحمر در یاری رساندن به گروههای آسیبپذیر از اصلیترین هدفهای نیابت است؛ تا نشان دهد سالمندان نور چشم جامعه هستند و جمعیت هلالاحمر بهعنوان بزرگترین انجیاو حمایتکننده از اقشار آسیبپذیر جامعه، از این مهم غافل نیست. طرح نیابت با هدف ارایه خدمات رفاهی، بهداشتی و درمانی در زمینههای مختلف به سالمندان و دیگر گروههای نیازمند اجرا میشود. نوعی دید و بازدید با این عزیزان؛ به بیان بهتر داوطلبان با همت و وفاداری شان طرحی نو درانداخته و در قالب برنامه ملی نیابت، دید و بازدید از خانواده شهیدان و نشستن دور شمع وجود سالمندان، معلولان، جانبازان سرافرازمان را جزو برنامهها و اولویتهای نوروزی خود قرار داده اند. قطعاً به دیدار و ملاقات بزرگان، پیشکسوتان و حق داران شتافتن هم محبت افزاست و هم در لباس زیبای بزرگداشت و قدردانی جلوه میکند.
داوطلبان که به نوعی پرچمداران رزمندگان دفاع مقدس هستند و در جبههای دیگر برای حمایت و کمک به مردم سرزمینشان تلاش میکنند، پدران و مادران شهدا را مایههای برکت و خیر میدانند؛ نور چشمانی که گرچه سالخورده و زمینگیر شدهاند، اما هنوز عطر نفسهایشان به مشام میرسد و هنوز تعداد زیادی از جانبازان عزیزمان که بیشترشان میهمان تخت و ویلچرند همچنان استوار و شکیبا، دربین ما عزتمندانه نفس میکشند. این لحظهها برای داوطلبان غنیمت است تا دقایقی همدم لحظه لحظه این عزیزان باشد. خدمات فرهنگی، پزشکی شامل ویزیت، تهیه دارو و تجهیزات پزشکی، اخذ زمان ویزیت پزشک و خدمات اجتماعی: شامل خرید، بازدید، همراهی در جلسات هیأتهای مذهبی، کلاس آموزشی، تهیه البسه و لوازم شخصی ازجمله خدمات این طرح است.
من سلامتیارم
همدردی اعضای داوطلب و شفقت داوطلبانه، معمولا از ویژگیهای تسهیلکننده شرایط نامساعد اجتماعی در شرایط عادی و حادثه محسوب میشود و بخش قابل توجهی از تحلیلهای فدراسیون بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر، بر قابلیت مشارکتپذیری داوطلبان برای مرتفعکردن نیازهای روز جامعه متمرکز است؛ این خصوصیت در طرح سلامتیار فراگیر است؛ طرحی که در سالجاری برای نخستینبار همراهی داوطلبان در شرایط کمبود نیرو و امکانات بیمارستانهای دولتی، کمکی به ارتقای روحیه و حمایت روحی- روانی از بیماران و همراهانشان بوده است. از آنجایی که اصل وجودی جمعیت هلالاحمر کمک به قشر ضعیف و آسیبپذیر جامعه است، طرح «من سلامتیارم» را در راستای اهداف حمایتی به همت سازمان داوطلبان ایجاد کرده است. در اجرای این طرح، هدف اصلی بهبود کیفیت ارایه خدمات در بیمارستانهای مورد نظر، کاهش درماندگی و سردرگمی و مشکلات جانبی افراد مراجعهکننده به بیمارستان در کنار افزایش رضایتمندی بیماران دریافتکننده خدمات داوطلبانه است. این طرح نیز مانند دیگر طرحهای داوطلبانه جمعیت هلالاحمر در روزهای منتهی به تعطیلات نوروز رنگ و بوی ویژهای میگیرد و سلامت یاران در ایام نوروز و تعطیل هم در کنار بیماران و همراهان آنها هستند تا سختیهای بیماری و کارهای جانبی بیمارستان در روزهایی که همه دوست دارند سالم و سلامت در کنار خانوادههایشان باشند، کمتر احساس شود و فرآیند درمان با همراهی داوطلبانه هلالاحمریها برایشان آسان شود.
در طرح سلامتیار که یک طرح داوطلبانه و عامالمنفعه است، بیماران بدون همراه، بیماران دچار آسیبهای جسمی متعدد، بیماران دارای مشکلات حرکتی در حدی که قادر به انجام امور شخصی نباشند و بیماران دچار اختلال حواس در حدی که برقراری ارتباط برای آنان مقدور نباشد، از سوی داوطلبان هلالاحمر حمایت خواهند شد.
همچنین بیمارانی که برای انجام امور اداری مثل پذیرش و ترخیص به مشکل برمیخورند یا کسانی که نیازمند همراهی در بیمارستان هستند، مثل بیماران یا همراهان بیمار ناآگاه که نیاز به آموزشهای اولیه در حیطه دانش و شرح وظایف داوطلبان دارند هم، میتوانند از خدمات طرح سلامتیار استفاده کنند. طرح سلامتیار مکمل ارایه خدماتدرمانی به مردم و بیماران و به منظور ارتقای سطح سلامتی و حمایت روانی آنهاست و در آن سلامتیاران هیچگونه دخالتی در امور درمانی ندارند و فقط به صورت افتخاری و براساس احساس انسانی به مراقبتهای بهداشتی بیماران با هماهنگی مسئولان بیمارستان بهویژه مدیریت و واحد مددجویی میپردازند.
شاید این سوال برای مخاطب پیش بیاید که «سلامت یاران» چه آموزشهایی دیدهاند و اساسا کدام داوطلبان میتوانند سلامتیار شوند؟ سلامتیاران نیروهای داوطلبی هستند که با گذراندن دورههای آموزشی مرتبط تلاش میکنند فشارهای فزاینده ارایه خدمت به بیمار و همراه او در چارچوب وظایف تعیینشده در مراکز بهداشتی- درمانی را کم کنند؛ با کارهایی مثل خوشامدگویی و تکریم بیماران، کمک به بیماران بهعنوان همراه تا قبل از بستریشدن و امور پذیرش، همراهی بیماران نیازمند ویلچر، واکر، راهنمایی آنها درخصوص فرآیند درمان، کمک به امور بیمه، ترخیص و معرفی بخشهای مختلف بیمارستان و عیادت و دلجویی.