فرانچسکو روکا و جاگان چاپاگان، رییس و دبیر کل فدراسیون بین المللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر، طی پیامی مشترک اقدامات و هماهنگیهای انجام شده از سوی فدراسیون در ارتباط با همهگیری ویروس کووید 19 را شرح دادند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر، این پیام خطاب به جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلال احمر ارسال شده است.
در این گزارش ضمن قدردانی از تلاشهای همکاران نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر آمده است: بیش از 70 جمعیت ملی تا کنون 200 گزارش میدانی مربوط به پاسخگویی به کووید 19 را ارائه کردهاند.
متن پیام به این شرح است:
همانگونه که دنیا با همه گیری شیوع کووید 19 دست به گریبان است، جمعیت های ملی صلیب سرخ و هلال احمر ما به ارائه کمکهای بشردوستانه به نیازمندان ادامه میدهند و همبستگی و حمایت از یکدیگر را نشان داده و علاوه بر این از سوی شرکای ما نیز حمایت میشوند. آنها بدلیل مشارکت بلند مدت و تعهد به دستیابی به اکثر گروههای متنوع و آسیب پذیر از اعتماد جوامع محلی برخوردارند. در این بین بسیار حائز اهمیت است که شاهد درخشش انسانیت و ظهور و بروز آن در بخشهای زیادی از جهان در این بحران جهانی هستیم. این همهگیری ما را بیشتر از گذشته به جوامعی که خدمت گزار آنها هستیم، نزدیک مینماید و این لحظات مثبت و سرشار از قدردانی و تشکر، ما را به جلو میبرد و به انجام کارهای بیشتر و بهتر ترغیب میکند.
امروز، با گذشت بیش از 150 سال از تاسیس نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر، نقش معین جمعیتهای ملی نسبت به دولتهایشان همچنان اساسی، منحصر بفرد و بلند مدت است و ارائه خدمات بشردوستانه جمعیتهای ملی با توجه به مواجهه با جهانی مدام در حال تغییر و همچنین نیازهای رو به رشد بشردوستانه گسترش مییابد.
شاهد آن هستیم که اکثر سیستمهای پیشرفته مراقبتهای بهداشتی تلاش میکنند تا درخواستهای مربوط به شیوع گسترده این بیماری در جوامع را برآورد کنند. بر اساس تجربیات خود از شیوع گسترده بیماریهای قبلی و مراحل اولیه همهگیری کووید 19 از تاثیرات گسترده و غیر مستقیم آن بر سیستم بهداشتی اطلاع داریم. در این خصوص، شاهد برخی موارد اساسی هستیم؛ مبنی بر اینکه جمعیتهای ملی میتوانند نقش مهمی را در حمایت از تلاشهای بهداشت عمومی برای شکستن زنجیره انتقال و کاهش تعداد موارد تایید شده انجام دهند:
باید حمایت از بیماران کووید 19 و عزیزانشان در سطح جامعه، ارائه خدمات بالینی و پیراپزشکی به آنها، اجرای برنامههای بهداشتی در جامعه جهت بهبود دسترسی به خدمات اساسی بهداشتی بدون وجود کووید 19 انجام بگیرد.
تمام این موارد برای پیشگیری از مرگ و میر گسترده مستقیم و غیر مستقیم ناشی از این همه گیری اساسی است. بدین ترتیب، حائز اهمیت است تا زمینههایی از مشارکت از جمله تجربیات موجود، کارشناسی فنی و توانمندسازی را مد نظر قرار دهیم. جمعیتهای ملی فاقد هیچ گونه تجربه قبلی محدود در مراقبت از بیماران حاد میتوانند متمرکز بر اقدامات بهداشت عمومی از قبیل کاهش خطر، ترویج بهداشت مبتنی بر جامعه، اقدامات مربوط به آب و بهداشت و مراقبتهای در خانه تمرکز کنند که توسط وزارت بهداشت و سایر ارائه کنندگان خدمات در جامعه به منظور کاهش انتقال ویروس و فشار بر سیستم بهداشتی توصیه شده است و به جوامع جهت دسترسی به خدمات اساسی بهداشتی برای تامین نیازهای بدون کووید کمک میکند.
با توجه به ماهیت جهانی این همه گیری، در افزایش ظرفیت جهانی جهت حمایت از جمعیتهای ملی برای اجرای فعالیتهای بالینی برای اولین بار محدودیت وجود داشته و واحدهای پاسخگویی بهداشت اضطراری آماده ارائه مراقبتهای در سطح ICU از قبیل استفاده ونتیلاتور و سایر اقدامات پیشرفته بهداشتی نبودهاند. لذا به منظور راهنمایی گام به گام جمعیتهای ملی در زمینه اقدامات بهداشتی و مراقبتی و پاسخگویی به همه گیری کووید 19، راهنمای سریع مرجع پاسخگویی به همه گیری را برای جمعیتهای ملی تدوین کردهایم. علاوه بر این، برخی رهنمودهای فنی و تکنیکی پیرامون موارد اساسی پاسخگویی از قبیل ایزوله و قرنطینه، حمایتهای روانی و اجتماعی، پیشگیری از عفونت و کنترل بیماری در سایت فدراسیون در بخش GO Platform در دسترس قرار گرفته است.
همچنین، یک میز کمک به بخش سلامت (Health Helpdesk) نیز در نظر گرفته شده است که به جمعیتهای ملی کمکهای سریع فنی و حمایتی ارائه میدهد و مداخلات درمانی مربوط به موارد اضطراری کووید 19 را فراهم میآورد. این میز وبینارهایی را در زمینه موضوعات بهداشتی کووید 19 و ارائه خدمات به زبانهای مختلف اجرا خواهد کرد که از طریق آدرس ایمیل health.helpdesk@ifrc.org قابل دسترسی است.
چالشهای مربوط به تامین اقلام و تجهیزات پزشکی برای انجام فعالیتها و اقدامات بهداشتی هنوز پایان نیافته است؛ اما چنین چالشهایی به هنگام تصمیمگیری در زمینه نوع فعالیتی که بدان متعهد هستیم باید مد نظر قرار گیرند. تاکنون 55 تن از پرسنل واکنش سریع از سوی شبکه صلیب سرخ و هلال احمر برای حمایت از پاسخگویی به این همهگیری حاضر بودهاند و 28 تیم واکنش سریع هم از راه دور به حمایتهای لازم میپردازند. بیش از 70 جمعیت ملی تاکنون بیش از 200 گزارش میدانی مربوط به پاسخگویی به کووید 19 را ارائه کردهاند.
کووید 19 تاثیر قابل ملاحظهای بر کشورها میگذارد و همچنین شاهد سایر بحرانهای مستمر بشردوستانه و سوانح گسترده طبیعی در کشورهای متعدد هستیم. بنابراین باید اقدامات جمعی خود را برای پیشگیری از تاثیر فاجعه بار آن بر اکثر آسیب دیدگان به ویژه در زمینههایی از قبیل بحران جوی، سوانح، درگیری و محیطهای شکننده افزایش دهیم. طی هماهنگی با همتاهای نهضت در داخل کشور حمایت خود از جمعیتهای ملی را گسترش میدهیم تا از برنامههای پاسخگویی قاطعی در سطح کشور برخوردار باشیم. همچنین مهم است تا از ابزار تقویت هماهنگی و همکاری نهضت (SMCC) استفاده کنیم تا از شیوههای هماهنگ شده شامل ایجاد روشهای هماهنگی در سطوح مختلف، صدور بیانیهها و ارتباطات مشترک مربوطه و تهیه اطلاعات حاوی تاثیر و اقدامات جمعی نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر اطمینان حاصل گردد.
شرایط به سرعت در حال تغییر است و ما را به آگاهی و اقدام سریع به منظور پاسخگویی مناسب به نیازهای آسیبدیدگان و در عین حال حمایت از داوطلبانی که در خط مقدم کار میباشند، ملزم میکند؛ داوطلبانی که باید به اطلاعات و منابع ضروری جهت پاسخگویی به موثرترین شیوه نهضت دسترسی داشته باشند. امروز مایه افتخار است تا اعلام کنیم فضای جهانی (global space) را راه اندازی کردهایم که SOKONI نامیده میشود و به زبان Kiswahili به مفهوم فضای بازار (Market Space) است و به منظور تبادل تجربیات و اطلاعات در بین اعضای ما به کار میرود. با میزبانی بخش توسعه خدمات داوطلبانه نمایندگی منطقهای آمریکا، فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر، SOKONI به عنوان اولین فضای عمومی عمل میکند که کارکنان و داوطلبان جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلال احمر میتوانند در تمام موضوعات مربوط به همهگیری کووید 19 و پاسخگویی به آن با یکدیگر در تعامل باشند. SOKONI دسترسی سریع را فورا با ثبت نام یک مرحلهای فراهم میکند و ترجمه اتوماتیک مفاهیم را به بیش از 60 زبان ارائه میدهد.
میدانیم که زمان چالش برانگیزی برای همه ما است؛ اما همچنان شاهد بسیاری از فداکاریها و تعهدات داوطلبان و کارکنان جمعیتهای ملی خود در این بحران بیسابقه هستیم. ما از یکپارچگی و انسجام شبکه خود الهام گرفتهایم. هیچ محدودیتی در انسجام ما وجود ندارد و با یکدیگر از این شرایط سخت عبور خواهیم کرد.
فرانچسکو روکا، جاگان چاپاگان، رییس و دبیر کل فدراسیون بین المللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر