مشهد مرکزاستان خراسان رضوی بهعنوان پایتخت معنوی ایران اسلامی و دومین کلانشهر مذهبی جهان، سالانه پذیرای بیش از ٣٠میلیون زائر داخلی و خارجی است، جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی نیز از فعالترین مراکز، این نهاد مردمی در کشور است. شهر مشهد کلانشهری در شمالشرقی ایران و مرکز استان خراسانرضوی است.
مشهد با ۳۲۸کیلومترمربع مساحت، دومین کلانشهر مذهبی جهان است و براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال۱۳۹۰ این شهر با ۲٬۷۶۶٬۲۵۸نفر جمعیت، دومین شهر پرجمعیت ایران پس از تهران است. مشهد به واسطه وجود حرم امام علیبن موسیالرضا(ع)، سالانه پذیرای بیش از ۲۷میلیون زائر از داخل و ٢میلیون زائر از خارج کشور است. اقتصاد مشهد متکی به گردشگری مذهبی با تمرکز بر حرم امام رضا(ع) است. در کنار آن، وجود مراکز تجاری بزرگ و امکانات پزشکی قابلتوجه، موجب رونق گردشگری سلامت در این شهر نیز شدهاست. جمعیت هلال احمر در خراسان رضوی از جمله جمعیتهای فعال و باسابقه کشور است که در سال ١٣٠٢ خورشیدی تشکیل شد و تا پیش از تفکیک استانهای خراسان شمالی و جنوبی از رضوی منشا خدمات عام المنفعه بسیاری در گستره سرزمین خورشید، خراسان بزرگ بوده است.
امداد در «شهر خورشید»
معاونت امدادونجات در استان خراسانرضوی بهعنوان محوریترین حوزه جمعیت هلالاحمر در پاسخگویی و امدادرسانی در حوادث و بلایای طبیعی که مطابق با اساسنامه جمعیت هلالاحمر و همچنین طرح جامع امدادونجات کشور از مهمترین وظایف هلالاحمر محسوب میشود، دارای دو اداره عملیات لجستیک و یک مرکز کنترل و هماهنگی عملیات است. معاونت امدادونجات جمعیت هلالاحمر استان خراسانرضوی توانسته است با ظرفیتسازی و ایجاد زمینه مناسب، سطح توان عملیاتی و پاسخگویی خود را تا حدود بسیار مطلوبی ارتقا بخشیده و آماده پاسخگویی بهنگام و مناسب در حوادث و سوانح در سطح استان و کلانشهر مشهد باشد.
در اين ميان جمعيت هلالاحمر خراسانرضوی بهعنوان متولي قانوني امدادونجات استان، با ٤٣١نيرو (رسمي، پيماني و قراردادي) و همكاري بيش از ٣٦٨٥ امدادگر سطحبنديشده، ٢٢شعبه، ٢٧پايگاه (٢٥ پایگاه بينشهري و یک كوهستان) یکبالگرد امدادي، یکپايگاه امداد هوايي، بيش از ٤٠دستگاه آمبولانس، ٢دستگاه اتوبوس آمبولانس، ١٩دستگاه خودروي نجات تيپ ١ و ٢، بيش از ٣٥دستگاه خودروهاي امدادي و تجهيزاتي، یک تیم آنست (سگهای تجسس) و ٢دستگاه واحد سیار و ارتباطات، خدمات امدادونجات سطح استان را انجام ميدهد. معاونت منابع انسانی و پشتیبانی نیز در جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی دارای ٤٢٦ پرسنل است که ١٥٣نفر آنها رسمی و ٤٢نفر آزمایشی هستند، همچنین ١٠٨ نیروی پیمانی و ١٢٣نیروی قرارداد معین است.
«هلال»؛ سلامتمحور
مرکز توانبخشی جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی در دیماه سال۱۳۴۱ با همکاری سازمان ملل متحد، وزارت بهداری وقت و هلالاحمر (شیروخورشید سابق) تأسیس شد. در آن سال یک متخصص آلمانی شاغل در بخش کمکهای توانبخشی سازمان ملل به وزارت بهداری معرفی شد و با بهرهبرداری از امکانات آن وقت و تحتنظارت برنامههای سازمان ملل با تعداد ۲۵نفر از تکنسینهای آموزشدیده داخلی این مرکز شروع به فعالیت کرد. درحال حاضر نیز مرکز توانبخشی هلالاحمر استان در عرصههای کلینیک فیزیوتراپی، کلینیک ارتوپدی فنی، کلینیک کاردرمانی، کلینیک گفتاردرمانی، درمانگاه و داروخانه ارایه خدمت میکند.
درمانگاه امام خمینی(ره) جمعیت هلالاحمر استان در مشهد
از سال ١٣٦٢ در خیابان حرعاملی تأسیس شد و با ٣١سال قدمت درحال خدمترسانی به مراجعان محترم است. این درمانگاه در سال ١٣٨٧ به محل فعلی خود در خیابان رازی منتقل شد.
خدمت انحصاری جمعیت هلالاحمر در مراکز درمانی، واکسیناسیون مننژیت جهت حجاج بیتا...الحرام و عتبات عالیات است. مرکز درمانی امام خمینی(ره)، در بخشهای پزشک عمومی، پزشک متخصص پوست، واکسیناسیون حجاج، تزریقات، پانسمان و اخذ ECG در دو شیفت صبح و عصر فعال است و از ابتدای سال٩٥ تاکنون به ٣٦٣٧ نفر خدمات ارایه کرده است. درپی درخواستهای مکرر مراجعان محترم و دستور مدیرعامل محترم جمعیت هلالاحمر استان جناب آقای دکتر مجتبی احمدی در اردیبهشتماه ١٣٩٣ مرکز دوم واکسیناسیون جهت رفاه حال زائران محترم، در خیابان فدائیان اسلام، فدائیان اسلام ١٢، افتتاح و در شیفت صبح آماده خدمترسانی به مراجعان است. هلالاحمر خراسانرضوی همچنین دارای ٤درمانگاه و ١٣مرکز واکسیناسیون در شهرستانهای مشهد، نیشابور، تربت حیدریه و سبزوار است.
عملکرد داروخانه جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی
داروخانه شبانهروزي هلالاحمر مشهد به دنبال تغيير متولي از سال ١٣٩١ تمام تلاش خود را در تحقق اهداف عاليه جمعيت استان و خدمترساني به مجاوران و زائران حضرت رضا(ع) به كار برده كه اهم این موارد ارایه خدمات دارویی جهت بیماران خاص و داروهای شیمیدرمانی و عمومی، ارایه مشاوره دارویی و فعالکردن بخش داروهای سنتی، قرارگرفتن بهعنوان الگوی قیمتی دارو و ارسال ماهانه قیمت داروهای وارداتی هلال به معاونت غذا و داروی استان و سازمانهای بیمهدرمانی، پیشبینی تقاضای مصرف داروهای خاص جهت برنامهریزی به لحاظ تأمین آنها، مدیریت و تامین دارو و تجهیزات پایگاههای جادهای و تیمهای عملیاتی طرح همسفران خورشید بوده است.
«داوطلبی» در سرزمین خورشید
یکی از فعالیتهای داوطلبی در سرزمین خورشید پروژه کاروان سلامت بوده است. این کاروانها مرکب از داوطلبان پزشک و پیراپزشک است که بهمنظور ارایه خدمات بهداشتی و درمانی رایگان به مناطق محروم اعزام میشوند. تعداد برنامههای اجرایی در سال ٩٥، ٤٧ کاروان است. ارمغان مهر برنامه دیگری است که در شروع سال تحصیلی با استفاده از تخصص داوطلبان پزشک و مساعدت خیرین بهمنظور حمایت از سلامت دانشآموزان بیمار و بیبضاعت انجام میشود. در طرح ارمغان مهر هلالاحمر خراسانرضوی ٤٦٧١بسته لوازمالتحریر به ارزش ریالی ٠٠٠/٧٤٠/٨٤٤ بین مدارس توزیع شده است. همچنین ٢١١١دانشآموز محروم، از خدمات بهداشتی و درمانی بهرهمند شدهاند که ارزش خدمات ارایه شده ٠٠٠/٧٧٠/٢٦٠ریال بوده است. طرح داوطلبان عاشورایی هم در راستای کمک به نیازمندان و گرامیداشت و ترویج اهداف باارزش قیام عاشورا در ایام ماه محرم و حضور پرشور داوطلبان متعهد جهت سازماندهی نذورات و برپایی سفرههای حسینی اجرایی شده است.
«جوانی» شهر خورشید
معاونت امورجوانان جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی هم در راستای اهداف بلند خود که همانا بسترسازی و گسترش فرهنگ خداپرستی و نیکباوری و انجام فعالیتهای بشردوستانه بر پایه اصل مهرورزی با تمام انسانها بدون توجه به نگرشها و باورها، فراسوی زبان و رنگونژاد است، در قالب ٦ شاخه و گرایش با توجه به گستره سنی و هویت ساختاری اعضا خود به فعالیت میپردازد که عبارتند از: کانونهای پیشدبستانی (غنچههای هلال)، دانشآموزی، دانشجویی، جوانان، طلاب و روستايي و در حالحاضر دارای ٤٥کانون دانشجویی، ٤٢کانون روستایی و ١٤کانون طلاب است، همچنین ٣٥کانون جوانان است که ١٧مورد مربوط به خواهران است و در ١٨کانون آن برادران فعالیت میکنند. ضمن اینکه تاکنون ٥٠٨٣٥ نفر عضوگیری مکتوب داشتهاند که از این تعداد١٤٥٨٧نفر ثبت سامانه شده و٥٧٥٠نفر در مرحله ابتدایی تأیید کد هستند. درضمن ٤٤٧کانون دانشآموزی فعالیت میکنند که دارای ٣١٧٨عضو دختر و٣٠٨٠عضو پسر هستند. در کانون غنچههای هلال نیز ٢٣٦٢دختر و٢٤٩٠پسر عضو هستند. معاونت آموزش و پژوهش جمعیت هلالاحمر خراسانرضوی در حوزههای پژوهشهای علمی و ساختاری، آموزشهای عمومی و همگانی، آموزشهای تخصصی، آموزشهای ضمن خدمت کارکنان و سایر ادارات به ارایه خدمات آموزشی، هویتسازی و بسترسازی فرآیندهای دانشمدار و پژوهشمحور میپردازد.
مرکز آموزشهای تخصصی و میدانی
استان خراسانرضوی از معدود استانهای دارای آموزشهای تخصصی و میدانی مجهز است و از سویی برنامهریزی، ساختارسازی مناسب و بومیسازی آموزشی سبب شده است تا در زمینه آموزشهای تخصصی امدادونجات، ١٠دوره تخصصی با تعداد ٣٢٠نفر در ماههای اخیر در این مرکز عملیاتی و اجرایی شود. همچنین این معاونت با انجام طرحهای آموزشی مناسبتی همچون طرح ویژه ماه رمضان و ماه محرم و نیز طرح خادم (خانواده آماده در مخاطرات طبیعی) به میزان ٢٨١٤٤نفر توانسته یکی از استانهای برتر در سطح جمعیتهای هلالاحمر کشور از نظر ظرفیت اجرایی باشد. از دیگر برنامههای شاخص این معاونت برگزاری یک دوره آموزش بینالمللی با عنوان مدیریت جوانان در هلالاحمر جهت اعضای شوراهای اجرایی جمعیت هلالاحمر کشور عراق در ٤دوره کشوری، دوره ضمن خدمت حسابداری تعهدی، آشنایی با نگهداری تجهیزات و ملزومات امدادونجات و بررسی اسناد تجاری از منظر حقوقی و دوره مدیریت بحران بوده است. بدونشک این میزان ظرفیت و توانمندی در کنار روحیه بالای داوطلبی در سرزمین خورشید میتواند در پناه بارگاه حضرت الرضا(ع) به قطبی مستحکم در عرصه سلامت و امداد در استان خراسانرضوی تبدیل شود.