<<به مناسبت 10 آذر روز جهانی مبارزه با ایدز>>
نقش محوری خانواده در پیشگیری از ایدز
ترس از آسيب هاي رواني- اجتماعي به خصوص اعتياد و بي بندوباري، يكي از نگراني هاي اساسي خانواده هاي ايراني است ودر این میان ایدز بعنوان یکی از مهمترین آسیب هابه سرعت در حال گسترش است.
در سال گذشته نزدیک به پنج میلیون نفر در جهان به این ویروس آلوده شدهاند که متأسـفانه بیش از نیمی از آنها را نوجـوانان و جـوانان تشکیل میدهند. بهطوری که هر دقیـقه پنج جوان و هر روز بیش از هفت هزار جوان به این بیماری مبتلا میشوند.
تا به حال در تمام دنیا در برنامههای پیشـگیری از HIV بیشتر به فرد توجه میشد؛ حال آنکه ارتباط سالم در بین افـراد خانواده و رفـتارهای صحیح پدر و مادر و ارتباط مناسب والدین با فرزندان، کلید رفتارهای اجتماعی سالم در فرزندان است.
بخوبی می دانیم که دورهی نوجـوانی و بلوغ دورهی زودگـذری است که نوجوانان ظرفیـتهای جـدیدی را کسب میکنند و با مسـائل و موقعیتهای مختلفی مواجه میشوند. این مسائل ممکن است برای سـلامتی خطرساز و باعث تثبیـت رفتـارهای ناهنـجار فردی و اجتماعی در آنها شودو خانواده به عنوان مهمترین رکن جامعه، منبع مهم اطلاعات و الگوی مناسبی برای مسائل مرتبط با سلامت جسم و روان درفرزندان است و تأثیر عمیقی روی باورهای آنها دارد که بخصوص در دوران کودکی و نوجوانی بسیارحائز اهمیت است.
ارتباط سالم در بین افراد خانواده، ارتباط صحیح والدین با فرزندان، انسجام خانواده و حمایت روحی و معنوی آنها از فرزندان، مانع برقراری ارتباط نوجوانان با افراد خطرساز و فرو رفتن آنها در گرداب سرگردانی و رفتارهای غلط اجتماعی میشود.
در خانوادههایی که اعتـقادات مذهبی و دینی ارزش محسوب میشود و بر ازدواج و تشـکیل خـانواده تأکید دارند، رفـتارهای پرخطر جنسی بروز نخواهد کرد و شرم و خجالت از والدین مانع آزادی در روابط جنسی پرخطر خواهد شد.
کودکی که زندگی پر از استرس و خشونت را در زندگی با والدین تجربه کرده و استفاده از الکل و مواد مخدر در خانوادهی او امری عادی تلقی میشود، در بزرگسالی دچار رفتارهای پرخطر جنسی و اجتماعی میشود. در جوامعی که آمار اعتیاد، خشونت و فقر در آنها بالا است، آمار ابتلا به ایدز نیز بالا است و در این جوامع کمترین میزان حمایت خانواده و اجتماع از افراد وجود دارد.
متأسفانه به دلیل غفلت یا انکاری که در زمینهی ابتـلا و آسیبپذیری دختـران به این بیماری وجود دارد، آسیـبپذیری آنها نسبت به این بیماری شدت یافته است. آگاهسازی خانوادهها در مورد رفتارهای صحیح اجتماعی و بهداشتی و انتقال آنها به فرزندان، بیشترین تأثیر را روی فرد داشته و کسب دانش و اطلاعات صحیح دربارهی ایدز و شناخت راههای پیشگیری از آن (پایبندی به اصول اخلاقی خانواده و اجتناب از بیبندوباری جنسی و پرهیز از اعتیاد به ویژه اعتیاد تزریقی) زندگی بدون ایدز را به همراه خواهد داشت.
کانون گرم خانواده ،پادزهری برای همه ی انحرافات اجتماعی است. هنوز هم در تمام دنیا خانواده ها بیشترین نقش را در سلامت فرزندان وپیشگیری از آسیب های اجتماعی دارند.